قانون مالیات های مستقیم
ساکنان هر کشور بخشی از سود اقتصادی خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت مینمایند، چراکه دولت ابزار و امکانات مورد نیاز جهت سودآوری مردم را ایجاد مینماید. قانون مالیاتهای مستقیم، مربوط به بخشی از مالیاتها میشود که مستقیما از درآمد افراد و ثروت افراد گرفته میشوند.
هر کشوری بر اساس سیاست های اقتصادی خود، سقفی از درآمد را مشمول معافیت مالیاتی میداند و بالاتر از این سقف را مشمول مالیات به حساب میآورد. قوانین مالیاتی در کشور ایران به دو دسته قوانین مالیاتی غیر مستقیم و قوانین مالیاتی مستقیم تقسیم میشوند.
مالیات مستقیم چیست؟ مالیاتی که هر ماه از حساب شما کم میشود
مالیات مستقیم به طور مشخص نوعی از مالیات است که بر اساس دارای یک فرد تعیین میشود و مستقیم از دارای و درآمد آن فرد کاسته میشود. مالیات مستقیم با عنوانهایی مانند مالیات بر عملکرد یا مالیات بر درآمد نیز نام برده میشود.
مالیات مستقیم توسط سازمان امور مالیاتی کشور و بدون واسطه دریافت میشود. اگر شما کارمند باشید در فیش حقوقی خود عنوانی مبنی بر کسر مالیات مشاهده میکنید که این مورد دقیقا همان مالیات مستقیم است. البته با توجه به قوانینی که هرساله برای مالیات مستقیم و به طور کلی تمامی انواع مالیات ها تعیین میشود سعی شده تا از افراد کم درآمد جامعه مبلغی دریافت نشود تا همین امر قدمی در جهت بهبود عدالت اجتماعی باشد.
انواع مالیات مستقیم
مالیات بر درآمد
یکی از معمولترین نوع مالیات های مستقیم، مالیات بر درآمد است. این نوع مالیات از انواع درآمدی که فرد دارد کاسته میشود. که شامل ۵ مورد است:
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمد اتفاقی
شما بر اساس نوع درآمد که از هرکدام از انواع فوق دارید موظفید تا مالیات بر درآمد مستقیم خود را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنید.
مالیات بر دارایی
مالیات بر دارایی یا همان مالیات بر ثروت نیز دیگر نوع مالیات مستقیم می باشد که بر دارایی ها و اموال افراد تعلق میگیرد.
این نوع مالیات نیز شامل ۵ درسته زیر است:
- مالیات بر ارث
- مالیات بر تمبر
- مالیات بر اراضی بایر
- مالیات سالانه املاک
- مالیات مستغلات مسکونی خالی از سکنه
تاریخچه قانون مالیات های مستقیم
در زمان مشروطه برای اولین بار تلاشهایی برای تدوین قانون مالیاتی انجام شد. اولین قانون جدی در زمینه مالیات ها در سال ۱۳۴۵ به تصویب رسید. این قانون از دیرباز تاکنون شامل تغییر و تحولات فراوانی بوده است.