در سال های اخیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی جزو یکی از اقدامات اساسی دولت در زمینه سازماندهی مالیات بر درآمد بوده است. همواره فرار مالیاتی یکی از مهم ترین دغدغه های سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته می شود. این مشکل یکی از اصلی ترین دلایل کاهش درآمدهای مالیاتی دولت بوده که موجب افزایش فشار اقتصادی بر مودیان مالیاتی است.
به همین جهت دولت با تاسیس این سامانه سعی در کنترل و ثبت وضعیت مودیان داشته است. در ادامه به بررسی این می پردازیم که سامانه مودیان مالیاتی چیست و نکاتی متعددی را در این باره مطرح می کنیم.
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی یکی از سامانه های دولتی است که به وسیله سازمان امور مالیاتی راه اندازی شده و با آدرس (tp.tax.gov.ir) در دسترس است. هدف اصلی راه اندازی این سامانه، ثبت تمامی مشمولان مالیاتی و ارسال اطلاعات مربوط به مشمولین و اظهارنامه های مالیاتی، به سازمان امور مالیاتی است. در واقع این سامانه با ثبت صورت های مالی و جمع آوری مالیات به شکل کاملا آنلاین، به سازمان امور مالیاتی و دولت کمک می کند تا امور مالیاتی را به شکل ایمنتری مدیریت کنند. علاوه بر این، مشمولان می توانند مالیات خود را در این سامانه پرداخت کرده و ایمنی و سهولت بیشتری را تجربه کنند.
ثبت نام در این سامانه برای چه کسانی ضروری است؟
بحث مشمولین مالیاتی که می بایست در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام نمایند، در بند ج ماده یک قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی مطرح شده است. این بند قانونی به شرح زیر است:
تمامی صاحبین مشاغل صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی مورد بحث در فصل های ۴ و ۵ باب سوم قانون مالیات های مستقیم که در تاریخ ۱۲/۰۳/۱۳۶۶ تصویب شده است، علاوه بر اصلاحات و الحاقات مربوط به این قانون، مشمول این قانون در نظر گرفته می شوند. در اصل، مراد از به کار بردن کلمه مودی، افرادی است که مشمول این قانون هستند، مگر خلاف این موضوع تصریح شود.
بر همین اساس، تمامی صاحبان کسب و کار و مشاغل مختلف مشمول بوده و می بایست در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام نمایند.
ثبت نام در سایت مودیان مالیاتی برای چه کسانی الزامی نیست؟
در تبصره ماده دوم قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی برخی از صاحبین مشاغل از ثبت نام در این سامانه معاف شدند. یک گروه از این مشاغل شامل مودیانی هستند که کالا و خدمات آن ها از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. همچنین مشاغلی که به علت ماهیتی که دارند نمی توانند در این سامانه ثبت نام کرده و صورتحساب الکترونیکی خود را در سامانه ثبت کنند، از ثبت نام در این سامانه معاف هستند. این مشاغل شامل موارد زیر هستند:
- اشخاص حقوقی مورد بحث در ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم نظیر فعالیت های پرورش آبزیان، زنبور عسل، دامپروری، طیور، صیادی، احیای مراتع و باغات، نوغان داری و … .
- اشخاص حقیقی مورد بحث در ماده ۱۴۲ قانون مالیات های مستقیم نظیر کارگاه های صنایع دستی، فرش دستبافت، شرکت های تعاونی و… .
جریمه عدم عضویت در سامانه مودیان
به طور کلی، ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی برای تمامی مودیان ضروری تلقی می شود. به همین جهت، برای آن دسته از مودیان که در این سامانه ثبت نام نمی کنند، جریمه ای در نظر گرفته شده است. در اصل، این صاحبین مشاغل می بایست ۱۰ درصد مبلغ فروش انجام شده یا مبلغ ۲۰ میلیون ریال(هر کدام که بیشتر باشد) را به عنوان جریمه به این سازمان پرداخت نمایند. همچنین جریمه این افراد به این مورد محدوده نشده و تمامی معافیت های مالیاتی آن ها لغو می گردد. در نهایت نیز مشوق های مالیاتی برای این صاحبان مشاغل در نظر گرفته نخواهد شد و از تمامی این مزایا محروم می شوند.
همچنین بخوانید: راهنمای ورود و ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
سامانه مودیان مالیاتی چه مزیت هایی دارد؟
سامانه مودیان مالیاتی یکی از سامانه های پرکاربرد است که در بسیاری از کشورهای دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. این سامانه از مزیت های زیادی برخوردار بوده که شامل موارد زیر است:
افزایش شفافیت های مالی: این سامانه کمک می کند که اطلاعات مالی مشاغل برای دولت قابل مشاهده و رهگیری باشد. به همین جهت شفافیت بیشتری در زمینه امور مالی و مالیاتی کسب و کارها رقم می خورد.
تسریع بررسی امور مالی: سامانه مودیان مالیاتی این امکان را فراهم کرده است که ارسال اظهارنامه ها و اطلاعات مالی کسب و کارها به شکل آنلاین انجام شود. به همین جهت این فرآیند با سرعت و دقت بسیار بالاتری انجام می شود.
جلوگیری از فرار مالیاتی: همان طور که مطرح شد، با فعال شدن سامانه مودیان مالیاتی، اطلاعات مالی کسب و کارها به شکل آنلاین و در لحظه در اختیار دولت قرار می گیرد. این موضوع موجب جلوگیری از تقلب شده و امکان فرار مالیاتی را از بین می برد.
تسهیل فرآيند پرداخت: سامانه مودیان مالیاتی راهی ساده و سریع برای پرداخت مالیات است. این سامانه به کاربران و صاحبان مشاغل این امکان را می دهد که بدون معطلی برای پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.
آیا لازم است خریدار فاکتور را در سامانه ثبت نماید؟
خیر. تنها فروشندگان و صاحبان مشاغل ملزم هستند تا برای ثبت فاکتور در این سامانه اقدام نمایند. وظیفه خریداران نیز این است که در بازه ۳۰ روزه برای تایید یا رد فاکتور خرید اقدام نمایند.
جمع بندی
سامانه مودیان مالیاتی که توسط سازمان امور مالیاتی راه اندازی شده است، موجب شفافیت و تسریع ثبت اطلاعات مالی کسب و کارهاست. همچنین این سامانه این امکان را فراهم می آورد که صاحبان مشاغل در مدت زمانی کوتاه برای پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.