حساباتو تیک کن!

خیابان ولیعصر، روبروی پارک ملت، برج سایه، طبقه هفتم، واحد یک

Search
Close this search box.

آشنایی با اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران 1

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران و مشاغل فعال در حوزه مواد غذایی شامل 2 نوع می‌شود که عبارتند از: عملکردی و ارزش افزوده. این نوع مشاغل باید به صورت فصلی و در پایان سال مالی (خردادماه هر سال) یا 4 ماه پس از اتمام سال مالی (اگر شخص حقوقی هستند)، اظهارنامه‌ی خود را ارسال کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر راجع به این سند مهم مالیاتی صحبت کنیم.

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم راجع به اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران صحبت کنیم، می‌بایست کمی در مورد این نوع اسناد مهم مالیاتی توضیحاتی را ارائه نماییم. در این خصوص باید گفت:

  • اظهارنامه مالیاتی همانند یک کارنامه مالی است که باید از طرف شرکت یا مجموعه شما برای سازمان امور مالیاتی صادر شود. در این حالت با توجه به داده‌هایی که در این نوع اسناد درج می‌شوند، تعیین می‌کنید که رقم فروش، هزینه، درآمد و مالیات شما در سال گذشته چقدر است.

اظهارنامه مالیاتی به صورت دوره‌ای و از سوی شرکت یا مجموعه شما صادر می‌شود. این نوع اظهارنامه‌ها با توجه به نوع آنها، هر سال یا هر فصل ارائه می‌گردند.

از آنجایی که سازمان امور مالیاتی، بنا را بر صحیح بودن اظهارات مودی می‌گذارد، باید اعداد و ارقام درج شده، کاملا صحیح باشند. پس از ارسال اظهارنامه، برای بررسی آن توسط مودی با توجه به تراکنش‌هایی که داشته‌اید، اقدام می‌شود. سپس با تعیین مبلغ نهایی مالیات، پرداخت آن به صورت یکجا یا قسطی انجام می‌گردد.

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران و دیگر کسب‌و‌کارها، از سال 1390 به بعد به صورت الکترونیکی تدوین و ارسال می‌شود. تا پیش از این، ارسال این اسناد به صورت کاغذی و دستی انجام می‌شد که شفافیت بسیار پایینی داشت. با فراهم شدن سامانه‌های الکترونیکی، رصد حساب‌های بانکی و ثبت صورتحساب‌های الکترونیکی، اکنون شاهد آن هستیم که اظهارنامه‌ها با اطلاعات پیش فرض ارائه می‌شوند. اطلاعات درج شده در این اسناد، برگرفته از داده‌های شما در شبکه پرداخت بانکی و اطلاعاتی است که خودتان در سامانه مودیان درج می‌کنید. مثلا گردش حساب‌های بانکی، صورتحساب‌هایی که شما ثبت می‌کنید یا مشتریان و فروشندگان طرف حساب برای شما درج کرده‌اند.

با این مقدمه، حال با ما همراه باشید تا راجع به اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران صحبت کنیم.

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران 2

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران چیست؟

رستوران‌ها به عنوان یکی از مودیان اصلی، زیر ذره بین سازمان امور مالیاتی هستند که عمدتا دارای تراکنش‌های بسیار زیادی بوده و با انواع مختلفی از قوانین مالیاتی درگیر هستند.

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران، مدل خاصی ندارد و مانند دیگر مشاغل، به عنوان اظهارنامه عملکرد شناخته می‌شود. البته با توجه به اینکه مشاغل رستوران جزو فراخوان‌های ارزش افزوده هستند (رجوع شود به فراخوان چهارم قانون مالیات بر ارزش افزوده)، صاحبین این نوع کسب‌و‌کارها باید اظهارنامه مربوطه را نیز ارسال کنند.

مشاغلی که در حوزه مواد غذایی هستند و می‌بایست برای پرداخت مالیات و ارسال اظهارنامه اقدام کنند، عبارتند از صاحبین رستوران‌ها و تالارهای پذیرایی، سفره خانه‌ها، صاحبین کافی شاپ‌ها، آشپزخانه‌ها و طباخی‌ها، اغذیه فروشی‌هایی که در سطح شهر می‌بینیم مانند کله پزی‌ها، کبابی‌ها، سالن‌های غذاخوری، انواع مشاغل در حوزه ارائه خدمات پذیرایی، فست فودی‌ها و غیره. این مشاغل مشمولین اظهارنامه عملکرد رستوران و ارزش افزوده هستند.

در اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران، باید اطلاعات مختلفی را درج کنید که عبارتند از:

  • تعیین سال و گروه بندی مالیاتی مطابق با آیین نامه ماده 95 ق.م.م.
  • مشخصات اولیه، تاریخ شروع و پایان فعالیت.
  • تعیین اینتاکدها و مشخصات فردی که در این حالت باید ابتدا به سامانه مودیان رفته، اصلاحات را انجام دهید و آنها را توسط مرکز مالیاتی تایید نمایید. سپس در فرم اظهارنامه با انتخاب گزینه “بروزرسانی اطلاعات از سامانه ثبت نام”، اطلاعات خود را به روز و اصلاح کنید.
  • مشخصات محل فعالیت و اطلاعات حساب بانکی.
  • یکسری اطلاعات اختصاصی که در صورت مشمول بودن شما، باید مدارک مرتبط و تکمیلی را ارائه نمایید. مثلا اجاره محل کار، مجوزها و غیره.
  • واریزی ابزارهای پرداخت.
  • مجموع فروش.
  • اطلاعات موجودی مواد و کالاها.
  • اطلاعات مربوط به اموال و دارایی‌های شغلی شما.
  • کمک‌های پرداختی که از سوی شما ارائه شده است.
  • و غیره.

با توجه به اینکه اکثر اظهارنامه‌ها اعم از اظهارنامه مالیاتی رستوران، اطلاعات بسیاری از شما دریافت می‌کند، اکیدا توصیه می‌کنیم از یک کارشناس مالیاتی برای ثبت دقیق داده‌ها کمک بگیرید. همچنین توصیه می‌شود همه کسب‌و‌کارها که دارای گردش مالی بالایی هستند، واحد حسابداری داشته و تراکنش‌ها، موجودی انبار، بدهی‌ها و غیره را ثبت و ضبط کنند.

همچنین بخوانید: آشنایی با مهم‌ترین خطاهای رایج در ارسال اظهارنامه مالیاتی

انواع اظهارنامه های مالیاتی صاحبین رستوران ها

در قسمت قبل راجع به مالیات رستوران و فست فود گفتیم که این نوع کسب‌و‌کارها شامل قوانین مختلفی می‌شوند. به همین خاطر باید اظهارنامه‌های متفاوتی را ارائه کنند. دو مورد از این اسناد که بسیار رایج هستند، عبارتند از:

  • اظهارنامه مالیات عملکرد: این نوع اظهارنامه، مالیات بر سود شما را تعیین می‌کند. اگر فروش شما زیر عدد 18 میلیارد تومان در سال 1402 باشد، می‌توانید از فرم تبصره صد استفاده کنید. در این حالت نیازی به رسیدگی نخواهید داشت مگر آنکه سازمان، استثنئاً شما را بازخواست کند. معمولا حد مجاز ارسال تبصره 100 به میزان 150 برابر معافیت معیشتی آن سال می‌باشد.
  • اظهارنامه مالیات ارزش افزوده: شما باید مبالغ 10%ای را که از مشتریان خود به عنوان مالیات ارزش افزوده گرفته‌اید، به همراه درج کامل اطلاعات تراکنش آنها (در اظهارنامه مربوطه) به سازمان ارائه کنید.

 

اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران 3

نکات و قوانین مهم راجع به اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران

در انتها راجع به برخی از نکاتی که باید در مورد اظهارنامه مالیاتی صاحبان رستوران در نظر داشته باشید، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • تقسیط مالیات برای اظهارنامه عملکرد تا 3 بخش قابل انجام است. بخشودگی جرایم برای این نوع اظهارنامه‌ها به جز در شرایط خاص، تا 50% قابل انجام می‌باشد.
  • توجه کنید که ارائه اظهارنامه عادی (عملکرد) برای صاحبین مشاغل اعم از رستوران دار‌ها، دارای 12 مرحله است. در بخش قبل گفتیم که اطلاعات مختلفی از کسب‌و‌کار شما دریافت می‌شود که باید آنها را وارد کرده و در صورت عدم صحیح بودن آنها، به ممیز پاسخگو هستید. البته با توجه به سوالاتی که در اظهارنامه پرسیده می‌شوند، تعداد مراحل افزایش می‌یابد.

اگر به قوانین مالیات رستوران علاقمند هستید، توصیه می‌کنیم حتما بخش بلاگ سایت ما را دنبال کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *