مالیات بر ارزش افزوده بر اساس درصدی از مبلغ فروش قابل محاسبه بوده و پرداخت کننده مالیات بر ارزش افزوده مصرف کننده نهایی است در تاریخ 13 دی ماه 1403 قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده ابلاغ و اجرائی شد و نرخ مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال 1403 معادل 10% از مبلغ فروش میباشد
آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده رستوران و فست فود
مالیات بر ارزش افزوده رستوران یکی از انواع مالیاتهای غیرمستقیم است که بر قیمت کالاها و خدمات افزوده میشود آشنایی با این نوع مالیات برای صاحبان رستوران و فست فود از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که نه تنها بر قیمتگذاری و درآمد آنها تأثیر میگذارد، بلکه مسئولیت محاسبه، دریافت و پرداخت این مالیات به سازمان امورمالیاتی نیز بر عهده آنهاست
به طور کلی، مالیات بر ارزش افزوده در فعالیتهای رستورانی به صورت درصدی مشخص از قیمت نهایی فروش اعمال میشود. صاحبان این کسبوکارها باید با قوانین و مقررات مربوط به ثبت، گزارشدهی و پرداخت این مالیات آشنا باشند تا ضمن رعایت الزامات قانونی، از مشکلات احتمالی در آینده پیشگیری کنند.
در ادامه به قوانین مربوط به مالیات بر ارزش افزوده برای این رستورانها و مشاغل مرتبط به صنعت غذا و نکات مهمی که باید مورد توجه قرار گیرند، بررسی خواهند شد. آگاهی کامل از قوانین و مقررات مالیاتی به رستورانداران کمک میکند تا تعهدات مالی خود را به شیوهای صحیح مدیریت کرده و از بروز مشکلات حقوقی جلوگیری کنند.
کدام یک از فعالیتهای رستورانی و صنعت غذا مشمول ارزش افزوده هستند ؟
بطور کلی در صنعت غذا و رستوران مشمولیت ارزش افزوده بر اساس مجوز تعیین میگردد اصطلاحا مشمولیت ارزش افزوده بصورت مجوز محور تعیین میگردد .
تا تاریخ انتشار این مقاله ده مرحله فراخوان ارزش افزوده منتشر گردیده که در هر یک از این فراخوان ها تعدادی از فعالیتهای اقتصادی مشمول ارزش افزوده شده اند که در ادامه به فراخوان هایی که مرتبط به مشمولیت ارزش افزوده رستوران ها و صنعت غذا هستند می پردازیم

فراخوان مرحله چهارم از تاریخ ۱/ ۷/ 1389 اجرا شد و در این مرحله کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول، دوم و سوم ثبت نام،مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند، در صورتی که شاغلبه فعالیتهای موضوع بند «ب» ماده ۹۶ قانون مالیاتهای مستقیم(صاحبانکارگاههای صنعتی، فروشندگان طلا وجواهرو سایر فلزات تزیینی، فروشندگان آهن آلات و سایر فلزات، صاحبان تالارهای پذیرایی و رستوران ها، صاحبان متل و هتلهای یک و دوستاره و هتل آپارتمان، صاحبان نمایشگاه های وفروشگاههای خودرو ومعاملات املاک، تعمیرگاههای مجازخودرو،چاپخانهداران، صاحبان دفاتر اسناد رسمی، مراکز ارتباط رایانهای،دفاتر خدماتی، دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک شهر و صاحبان سینماها،تماشاخانه ها ومکان های ورزشی وتفریحی) بودند با هر میزان فروش یادرآمد مشمول مرحله چهارم ثبت نام، آموزش و اجرای قانون شدند.
فراخوان مرحله ششم ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۹۴ اجرا شد. که در این مرحله اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی (صرف نظر از مبلغ فروش سالانه)موضوع ماده « ۹۵ » قانون مالیاتهای مستقیم که به فعالیتهای چلوکبابیها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشیهای زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند.
فراخوان مرحله نهم از ابتدای تیرماه سال 1402 واحدهای تهیه و ارائه انواع غذا به صورت بیرون بر (آشپزخانهها و کیترینگ ها) اعم از صنعتی یا خانگی و کافی شاپ ها مشمول ارزش افزوده شدند.
تذکر بسیار مهم:
از آنجا که در صنعت رستوران و غذا مشمولیت ارزش افزوده مجوز محور میباشد اگر فعالیت رستورانی شما دارای هر یک از مجوز هایی که در فراخوان های فوق به آن بطور مستقیم اشاره شده میباشد شما مکلف به دریافت ارزش افزوده بر روی فاکتور و تهیه و اراسل اظهارنامه ارزش افزوده بوده و میبایست مالیات بر ارزش افزوده رستوران را در فاکتور درج نموده و از مصرف کننده نهایی دریافت نمایید و در پایان هر فصل طی مهلت قانونی اظهارنامه ارزش افزوده خود را به سازمان امورمالیاتی تسلیم و مالیاتهای ارزش افزوده دریافتی از مشتریان را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایید
معافیت مالیاتی رستورانها شامل چه مراکزی میشود؟
همانطور که اشاره شد کلیه مالیات بر ارزش افزوده رستورانها و واحد های تهیه غذا که مجوز فعالیت آنها در فراخوان چهارم ، ششم و نهم آمده است مشمول ارزش افزوده بوده و در غیر اینصورت هنوز مشمول ارزش افزوده نشده اند
به طور مثال تا تاریخ تهیه این مقاله جگرکی ها ، آش و حلیم ، اغذیه فروشی های دارای یک شعبه و فست فود ها و سایر فعالیتهای صنعت غذا که در لیست فراخوان های مذکور به آنها اشاره نشده مشمول مالیات بر ارزش افزوده رستوران نیستند و این واحد های صنفی مجاز به دریافت مالیات بر ارزش افزوده نمیباشند .
“اگر میخواهید یک کسبوکار پایدار در حوزه رستورانداری راهاندازی کنید، میتوانید با بهرهگیری از تجربه بالای کارشناسان ما، از خدمات حسابداری رستوران اکانتیک استفاده کنید.”
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده رستورانها
برای محاسبه ارزش افزوده رستوران ها، تنها کافی است قیمت نهایی یک کالا یا خدمات، مانند یک پرس غذا، در 10 درصد ضرب شود. عدد حاصل، مبلغ مالیات بر ارزش افزوده آن کالا یا خدمات خواهد بود. به عنوان نمونه، اگر قیمت یک پرس غذا صد هزار تومان باشد، مالیات بر ارزش افزوده آن معادل ده هزار تومان خواهد بود. در نتیجه، مشتری باید مجموعاً صد و ده هزار تومان پرداخت کند. توجه داشته باشید که این فرمول صرفاً از دید مشتری برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده ارائه شده است. با این حال، رستورانها موظفاند این مبلغ را جمعآوری کرده و بعد از کسر مالیاتهای ارزش افزوده پرداخت شده در زمان خرید مواد اولیه ، کالا و خدمات به سازمان امور مالیاتی طی اظهارنامه ارزش افزوده اعلام و پرداخت کنند.
فرمول ساده شده: مالیات بر ارزش افزوده = x 10% قیمت کالا
لازم به ذکر است که این یک محاسبه ساده است و برای بررسی دقیقتر مالیات رستوران یا فست فود، عواملی مانند تخفیفها، کالاهای معاف از مالیات و اعتبارات مالیاتی نیز باید مورد توجه قرار گیرند. پیشنهاد میشود برای محاسبات دقیقتر مالیاتی، با حسابداران متخصص رستورانی اکانتیک مشورت نمایید.
نکات کلیدی در محاسبه مالیات مربوط به رستورانها
نرخ مالیات: همانطور که بیان شد، نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای رستورانها 10 درصد تعیین شده است، اما این نرخ ممکن است برای برخی کالاها و خدمات خاص متفاوت باشد.
کالاها و خدمات معاف از مالیات:
برخی از کالاها و خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. به عنوان نمونه، برخی مواد غذایی اساسی میتوانند تحت نرخ صفر یا حتی معافیت کامل قرار گیرند
اعتبار مالیاتی:
رستورانها این فرصت را دارند که مالیاتی را که برای خرید کالاها و خدمات ضروری خود پرداختهاند، بهعنوان اعتبار مالیاتی از مبلغ مالیات بر ارزش افزوده قابل پرداخت کسر کنند
اظهارنامه مالیاتی:
رستورانها باید در هر دوره مالی، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. در این اظهارنامه، تمام اطلاعات مربوط به فروش، خرید، مالیات دریافتی و مالیات پرداختی و یا بعبارتی اعتبار مالیاتی باید بهطور دقیق درج شود .

نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده رستوران و فست فود
روش پرداخت ارزش افزوده برای رستورانها به این صورت است که ابتدا باید این کسبوکارها نسبت به ثبتنام در نظام مالیات بر ارزش افزوده اقدام کنند. پس از ثبتنام، ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی در بازههای زمانی مشخص سه ماهه هستند. مبلغ مالیات بر ارزش افزوده رستوران از مجموع فروش محصولات یا خدمات محاسبه شده و مطابق با نرخ تعیینشده توسط قانون، پرداخت میشود. همچنین، برای جلوگیری از بروز مشکلات مالیاتی، رعایت زمانبندی ارائه اظهارنامه و پرداخت مبالغ مربوطه بسیار اهمیت دارد.
مودیان مالیاتی باید به طور منظم و فصلی ، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را از طریق سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir ثبت و ارسال کنند. در این اظهارنامه، لازم است تمام اطلاعات مرتبط با فروش، خرید، مالیاتهای دریافتی و پرداختی به شکل دقیق ارائه شود.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی کامل پرسش مالیات بر ارزش افزوده رستوران پرداختهایم. تعیین دقیق مالیات بر ارزش افزوده برای رستورانها و فستفودها نهتنها یک الزام قانونی است، بلکه نقشی اساسی در تضمین موفقیت مالی این کسبوکارها ایفا میکند. با تسلط بر قوانین و مقررات مالیاتی، صاحبان رستوران میتوانند تعهدات مالی خود را بهدرستی انجام دهند و از بروز چالشهای مالیاتی پیشگیری نمایند. بهرهگیری از نرمافزارهای حسابداری و دریافت مشاوره از متخصصان حسابداری رستوران اکانتیک نیز به آنها کمک میکند تا فرآیند محاسبات مالیاتی را با دقت بیشتر و در زمان کمتری انجام دهند و از مزایای قانونی بهرهمند شوند. لازم است یادآوری کنیم که قوانین مالیاتی ممکن است در طول زمان دستخوش تغییر شوند، بنابراین آگاهی مداوم از آخرین اصلاحات، برای موفقیت و پایداری این کسبوکارها ضروری است.