حساباتو تیک کن!

خیابان ولیعصر، روبروی پارک ملت، برج سایه، طبقه هفتم، واحد یک

صورت معاملات فصلی چیست؟ + نکات مهم آن

صورت معاملات فصلی چیست؟ آیا با گزارش هایی که برای سازمان امور مالیاتی در پایان هر فصل می فرستید، آشنا هستید؟ یکی از تکالیفی که برخی از مودیان می بایست آن را انجام دهند، ارسال صورت معاملات فصلی است که به صورت آنلاین انجام می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا به آشنایی با معاملات فصلی ماده 169 بپردازیم.

صورت معاملات فصلی چیست؟

صورت معاملات فصلی یکی از گزارش های مهم مالی است که شرکت ها و سازمان ها به صورت دوره ای می بایست آن را تهیه کنند. منظور از صورت معاملات فصلی، گزارش هایی است که بر طبق ماده 169 قانون مالیات مستقیم از سال 1396 به بعد، می بایست حداکثر تا 1 الی 1.5 ماه بعد از پایان هر فصل ارسال شوند. این قانون، یک تکلیف مهم برای کسانی است که در نظام مالیاتی ثبت نام کرده و کد مالیاتی دارند.

نکته: البته این تکلیف شامل همه مودیان نیست. در واقع، 3 دسته از افراد می بایست برای ارسال صورت معاملات فصلی اقدام کنند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.

اگر این سوال برای شما هم مطرح شده است که دلیل اهمیت صورت معاملات فصلی چیست؟ باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش شفافیت اقتصادی.
  • افزایش نظم در امور مالی و مالیاتی.
  • دسترسی سازمان امور مالیاتی به داده ها و تراکنش های مالی و امکان صحت سنجی مبالغ فروش اعلامی در اظهارنامه ها.
  • یکی دیگر از دلایلی که امروزه باعث اهمیت صورت معاملات فصلی شده است، تنظیم اظهارنامه های پیش فرض می باشد. این نوع اظهارنامه ها با ایجاد سیستم های صدور صورتحساب آنلاین و اجباری شدن آنها + صدور صورت معاملات فصلی، از سال 1404 قابل استفاده هستند.

صورت معاملات فصلی 2

چه مواردی باید در معاملات فصلی ارائه شوند؟

برای درک بهتر اینکه صورت معاملات فصلی چیست؟، می بایست با داده هایی که در آنها ثبت می شوند نیز آشنا شوید. در این خصوص می توان به برخی موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • اطلاعات هویتی طرفین.
  • اطلاعات مرتبط به مجوزهای فعالیت طرفین معامله یا قرارداد.
  • اطلاعات مربوط به قراردادهای طرفین شما و مشتریان.
  • اطلاعات مربوط به سرمایه، دارایی و املاک.
  • اطلاعات مربوط به ارزش افزوده.
  • اطلاعات مربوط به قراردادهای پیمانکاری، بازرگانی و حق العمل کاری.

در صورتی که در بخش صادرات و واردات کار می کنید، باید اطلاعات مربوط به این نوع معاملات را نیز در گزارشات فصلی خرید و فروش وارد نمایید. شما می توانید با ورود به سامانه نظام مالیاتی و ارسال این صورت حساب ها، لیست کامل جداول و فرمی که باید پر شود را مشاهده نمایید.

همچنین بخوانید: تکالیف مالیاتی صاحبان رستوران ها در گروه بندی مالیاتی صاحبان مشاغل

چه کسانی مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند؟

در قسمت قبل گفتیم که 3 دسته از افراد مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند. در خصوص معرفی آنها می توان به 3 مورد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • مودیان مشمول مالیات ارزش افزوده: در گذشته، مشاغلی که مشمول مالیات ارزش افزوده بودند، در همه رده ها و گروه ها، موظف به ارسال صورت معاملات فصلی می شدند. با توجه به تغییر پیش آمده (دادنامه شماره 2461 – 2463)، این حکم لغو شده است. تنها مشاغلی که مشمول مورد بعدی می شوند، می بایست این صورت حساب ها را ارسال نمایند.
  • صاحبان مشاغل و مودیان گروه اول: مودیان مالیاتی براساس آیین نامه اجرایی ماده 95 ق.م.م (ماده 2)، دارای 3 گروه بندی و تکالیفی خاص هستند. کسانی که در گروه 1 قرار می گیرند، می بایست نسبت به ارائه صورت معاملات فصلی اقدام نمایند.
  • اشخاص حقوقی: شخصیت های حقوقی (شرکت ها و موسسات دارای شناسه ملی) از جمله دیگر مودیانی هستند که معمولا اکثر تکالیف مالیاتی را باید انجام دهند. این مورد شامل ارسال صورت معاملات فصلی نیز می شود.

عدم انجام این تکلیف توسط کسانی که مودی مالیاتی شناخته شده و جزو گروه های بالا هستند، عواقب (جرایمی) دارد که در انتهای مقاله راجع به آنها صحبت می کنیم.

صورت معاملات فصلی 3

نکات و قوانین مهم راجع به معاملات فصلی

برای آنکه به صورت 0 تا 100 صورت معاملات فصلی را بیاموزید، چند نکته و قوانین مرتبط به آنها را نیز بیان می کنیم که به شرح زیر هستند:

  • با توجه به تعریف سیستم صدور صورتحساب الکترونیکی، نیازی نیست صورتحساب هایی که در کارپوشه های مربوط به فروشنده هستند، در صورت معاملات درج گردند.
  • در صورتی که صورتحساب هایی در پنل خریدار ثبت شده باشند، به شرط آنکه طبق بند ب ماده 5 قانون پایانه فروشگاهی پذیرش نشده باشند، در لیست معاملات ثبت نمی شوند.
  • در صورتی که اطلاعات قراردادهای واردات و صادرات مطابق با ماده 5 سامانه مودیان به این پلتفرم منتقل شده اند.
  • توجه کنید که دوره های مربوط به گزارش معاملات فصلی سه ماهه هستند (فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان). شما باید تا حداکثر 45 روز پس از اتمام هر فصل، نسبت به ارسال این گزارش ها در سامانه نظام مالیاتی اقدام نمایید.

اگر نمی دانید فرق میان گزارش ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی چیست؟ باید بگوییم این دو کاملا متفاوت هستند. هردو آنها به صورت فصلی به سازمان گزارش داده می شوند. شما باید مجموع مالیات های ارزش افزوده اخذ شده را در قالب یک گزارش تا 15 روز پس از پایان هر فصل، به سازمان پرداخت کنید. در کنار این گزارش، یک لیست از معاملات نیز ارائه می شود که زمان آن تا 45 روز است. این گزارش برای افزایش شفافیت به سازمان ارائه می گردد.

 

پرسش های متداول کاربران

برخی از پرسش های متداولی که ممکن است شما کاربران راجع به اینکه صورت معاملات فصلی چیست؟ و چه نکاتی دارد داشته باشید، عبارتند از:

  • جرایم مرتبط به عدم ارسال صورت معاملات فصلی چیست؟ در صورتی که صورتحساب فروش کالا و خدمات ارائه نشود، 2 درصد جریمه دارد. در صورتی که شماره های اقتصادی خود یا طرف مقابل درج نشوند یا از شماره خود برای دیگری استفاده کنید و بالعکس، 2 درصد از مبلغ معامله جریمه خواهید داشت. همچنین اگر لیست معاملات را ارسال نکنید، به اندازه 1 درصد از مبلغ ارائه نشده، جریمه می شوید.
  • چه مواردی شامل آیتم های درج شده در لیست معاملات فصلی نمی شوند یا معاف شده اند؟ خرید و فروش، سود و کارمزد اوراق بهادار، سهام و حق تقدم، سود آنها، مبالغ مربوط به جریمه و خسارت، حق تمبر مالیاتی، جریمه های مالیاتی، حقوق گمرکی، مبالغی که برای شارژ ساختمان ارائه می شود، وام، هزینه مرتبط به استهلاک و حقوق (تبصره 86) و بیمه تامین اجتماعی.
مقالات مرتبط
0 0 رای ها
امتیاز مقاله
guest
0 دیدگاه‌ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها