صورت جریان وجوه نقد موضوع مورد بحث ما در این مقاله میباشد. به طور کلی، برای اینکه بتوان مقدار انعطافپذیری مالی یک کسبوکار مانند رستورانها را درک کرد، باید از صورت جریان وجوه نقد استفاده نمود. در حالت عمومی، صورت جریان وجوه نقد برای کسبوکارهایی مانند رستورانها بدین شکل استفاده میشود که بتوان مقدار نقد شدن یا نقد نشدن سود و همچنین توان پرداخت هزینههای لازم را بهصورت دقیق مورد بررسی و کنترل قرار داد. در صورتی که میخواهید در رابطه با صورت جریان وجوه نقد و موضوعات مرتبط، اطلاعاتی به دست آورید، پیشنهاد میکنیم که حتماً در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
صورت جریان وجوه نقد برای رستورانها چیست؟
همانطور که گفتیم، رستورانها نیاز دارند تا برای اینکه بتوانند تمام بخشهای مالی خود را بهصورت کامل مورد بررسی و کنترل قرار دهند از صورت جریان وجوه نقد استفاده کنند. صورت وجوه نقد بهطور کلی کمک میکند تا بتوانید موضوع را تعیین کنید که سود و زیان رستوران، به چه مقداری نقد میشود یا نه. همچنین، با استفاده از یک سری پارامترها قدرت پرداخت یا عدم پرداخت هزینههای اولیه رستوران را نیز مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که در طی بررسی صورت وجوه نقد متوجه این موضوع شدید که امکان پرداخت هزینههای اولیه رستوران را ندارید، باید فکری جدی برای این موضوع کنید. چرا که در زمانی کوتاه ممکن است دچار ورشکستگی مالی شوید.
بهطور کلی، اگر بخواهیم بگوییم که در طی بررسی صورت جریان وجوه نقد چه مواردی مورد بررسی قرار میگیرد، میتوانیم از مهمترین آنها به هزینههای اولیه، بدهیها، داراییها، حقوق کارمندان و درآمد صاحبان رستوران در یک دوره زمانی مشخص اشاره کنیم. نکتهای که وجود دارد این است که معمولاً در رستورانها یا سایر کسبوکارها، درآمد صاحبان بهطور دقیق مورد بررسی قرار نمیگیرد و در اکثر مواقع همین موضوع باعث ورشکستگی میشود. البته اگر صورت جریان وجوه نقد بهصورت دقیق مورد استفاده قرار گیرد، هیچگاه این اتفاق نخواهد افتاد. در زمان بررسی صورت جریان وجوه نقد، تمامی موارد ذکر شده بهصورت مو به مو و دقیق مورد بررسی قرار میگیرد و در صورتی که هر کدام از آنها از حد معمول کمتر یا بیشتر باشند، بهصورت کامل در حالت عادی خود قرار میگیرد.
همچنین بخوانید: چگونگی برنامه ریزی مالی رستوران ها
بررسی کاربرد صورت جریان وجوه نقد
بهطور عمومی، صورت جریان وجوه نقد یک لیست کامل از اطلاعات مالی و همچنین عملیاتی کسبوکار مانند رستوران در اختیار مدیران قرار میدهد. این گزارش که صورت جریان وجوه نقد نام دارد، مدیران کسبوکار مانند رستورانها را بهطور کامل از این موضوع مطلع میکند که عملیاتهای مالی، سرمایهگذاریهای خارجی و مواردی از این قبیل به چه صورت در حال انجام هستند و در صورتی که هر کدام از آنها دچار مشکلاتی شده باشند، مدیران میتوانند تدابیر مخصوص به آن را مورد استفاده قرار دهند. همچنین از دیگر کاربردهای صورت جریان وجوه نقد میتوان به این موضوع اشاره کرد که جریانهای خروجی درآمد حاصل از رستوران را بهصورت دقیق و مو به مو در قالب یک گزارش به مدیران ارائه میکند. در این حالت، در صورتی که اشکالی در جریان خروجی وجود داشته باشد، فرد یا افرادی که سمت مدیریت را دارند میتوانند جلوی آن را بگیرند و از خلأ مالی به وجود آمده جلوگیری نمایند.
بررسی مزیتهای صورت وجوه نقد برای رستورانها
صورت جریان وجوه نقد از مزیتهای بسیار زیادی بهره میبرد که همین موضوع باعث شده است تا در بسیاری از مشاغل مختلف، مانند رستورانها مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از صورت جریان وجوه نقد، این میباشد که مواردی مانند سرمایهگذاریهای مالی در قالب یک گزارش ارائه میشود. این گزارش تمامی ریز سرمایهگذاریها و خرید و فروشهای سهام یک رستوران را در خود جای داده است. همچنین سود حاصله از دریافتها و پرداختهای رستوران را به شخص مدیر ارائه میکند. بدین صورت که اگر در هنگام پرداخت هزینههای رستوران تخفیفی را دریافت کنید، آن را بهعنوان سود در گزارش مورد نظر اعمال میکند. همچنین در هنگام دریافت پول، در صورتی که هزینهای بیشتر از مقدار معین شده دریافت کنید آن را نیز به عنوان سود در نظر میگیرد.
یکی دیگر از مزایای صورت جریان وجوه نقد، این میباشد که بهطور کامل تراز مالی رستوران را در قالب یک گزارش کلی همراه با ریز هزینهها ارائه میکند. همچنین شما با استفاده از این گزارش میتوانید دریافتهایی که چه بهصورت نقدی و چه به صورت الکترونیکی دریافت میکنید را بهصورت کامل، تحت مدیریت و کنترل خود داشته باشید. همچنین با استفاده از صورت جریان وجوه نقد میتوانید در یک دوره مشخص برای هزینهها و خرج و مخارج رستوران یک برنامهریزی دقیق و هماهنگ داشته باشید. نکته دیگری که وجود دارد این است که با استفاده از صورت جریان وجوه نقد، میتوان زمانهایی که سودآوری بسیار بیشتری برای رستوران دارد را نیز مشخص نمایید.
چگونگی استفاده از صورت وجوه نقد برای رستوران
بهطور کلی، برای استفاده از صورت جریان وجوه نقد، دو راه پیش روی شخص حسابدار میباشد که یکی از آنها روش مستقیم و دیگری روش غیرمستقیم میباشد. در روش مستقیم، شخص حسابدار یک سری موارد مانند فروش، حسابهای دارای وجه دریافتی و چنین مواردی را بهصورت کامل حساب میکند. علاوه بر آن، وجوه نقد حاصل از ارائه خدمات، هزینههای پرداخت شده برای مواد اولیه و هزینههای پرداختی برای دستمزد کارمندان و مواردی از این قبیل را حساب میکند و بهصورت یک گزارش به شخص مدیرعامل ارائه مینماید.
در روش غیرمستقیم، معاملات انجام شده با در نظر گرفتن سود و زیان به دست آمده و موارد دیگری مانند هزینههای خرج شده برای رستوران توسط شخص حسابدار مورد بررسی و کنترل قرار میگیرد و در نهایت بهعنوان یک گزارش ارائه میگردد. نکتهای که وجود دارد این است که استفاده از روش مستقیم تا حد بیشتری پیشنهاد میشود. چرا که ریز جزئیات هزینههای رستوران در قالب صورت جریان وجوه نقد ارائه میشود، اما در روش غیرمستقیم ممکن است یک سری از موارد از قلم بیفتد.